Nové kúrenie drevom sa v Zemplínskych Hámroch osvedčilo

27.11.2005 Humenné

Zemplínske Hámre 27. novembra (TASR) - Nové kúrenie na báze ekonomicky a ekologicky výhodnej technológie spaľovania dreva sa v Základnej škole (ZŠ) v Zemplín...
Zemplínske Hámre 27. novembra (TASR) - Nové kúrenie na báze ekonomicky a ekologicky výhodnej technológie spaľovania dreva sa v Základnej škole (ZŠ) v Zemplínskych Hámroch osvedčilo.

Nová technológia s rozpočtovým nákladom asi 1,5 milióna korún prišla po havárii dvoch starých kotlov podľa starostu obce Jozefa Gajdoša z večera do rána. \"Takýto systém vykurovania nemá v regióne nikto, sú to kotly na splyňovanie dreva. Za sezónu ušetríme v priemere 250 tisíc korún a náklady sa nám vrátia za šesť rokov, \" uviedol dnes pre TASR Gajdoš.
Súčasťou rekonštrukcie vykurovacieho systému bola aj výmena rozvodov a vykurovacích telies. Polovicu sumy samospráva uhradila ihneď po rekonštrukcii, druhú časť spláca.
Podľa Gajdoša má kúrenie drevom v regióne Horného Zemplína opodstatnenie aj preto, že je ho tam dostatok. Samospráva v priebehu desiatich dní zabezpečila suché palivo aj na ďalšiu vykurovaciu sezónu. Výhodou je tiež ekologický odpad. \"Za týždeň prevádzky dvoch kotlov predstavoval odpad asi jeden kilogram, ktorý možno použiť aj ako hnojivo, \" doplnil Gajdoš.
ZŠ v Zemplínskych Hámroch navštevuje 132 žiakov a 26 škôlkarov. Do jej budovy investovala obec v tomto roku 4,5 milióna korún. Financie išli na strešnú krytinu, 50 percent okien vymenila samospráva za plastové a šesť tried dostalo nové plávajúce podlahy. Rekonštrukciou prešla aj telocvičňa a sociálne zariadenia.
 

Vyberte región

mark